Jadłospis
Pamiętamy o prawidłowej diecie: |
![]() |
![]() |
Poznaj nasze menu |
UWAGA! Alergeny wyróżniono wytłuszczonym pismem
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie znajduje się spis alergenów, a przy potrawach numer alergenów jaki zawiera. |
LISTA ALERGENÓW: Alergen nr 1: zboża zawierające gluten( pszenica,żyto,jęczmień,owies, |
DOTYCZY PRODUKTÓW OZNACZONYCH W JADŁOSPISIE GWIAZDKĄ(*)
Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony gwiazdką produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi,
W wędlinach śladowo mogą występować : soja, gluten, mleko, seler, gorczyca.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz cytrynowy, sól himalajska, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, oregano, bazylia, mięta,
Oleje 10 stopniowe: wiesiołek, len, rzepak,
Trochę o naszej kuchni
Drodzy rodzice w trosce o zdrowie waszych pociech staramy się by posiłki produkowane w naszej kuchni były zdrowe smaczne, kolorowe i urozmaicone. Do ich produkcji staramy się wykorzystywać świeże produkty, które tak komponujemy, aby przynosiły jak najwięcej korzyści organizmom małych odkrywców.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami unikamy produktów przetworzonych, spożywamy duże ilości wszelkich kasz, makaronów razowych, owoców i warzyw. Pijemy wodę i soki owocowe tłoczone. Sami produkujemy koktajle na bazie naturalnego jogurtu, kefiru, owoców /maliny, jagody ,banany, jeżyny, wiśnie, morele, porzeczki/ i miodu. Ograniczamy spożycie cukru i soli, pieczemy ciasta domowe. Jadamy nasiona dyni, słonecznika i suszone owoce. Zamiast płatków słodkich jadamy płatki owsiane, jęczmienne i żytnie.
Nasze surówki i twarogi są doprawiane olejami tłoczonymi na zimno tj. lnianym, wiesiołkowym, z ostropestu, rzepakowym oraz oliwą. Twaróg i masło, miód naturalnie pozyskujemy najlepszej jakości od naszych lokalnych producentów. Staramy się jadać różne rodzaje ryb morskich: halibut, miruna, dorsz, tuńczyk.
Oto niektóre korzyści wynikające ze spożywania wcześniej omówionych półproduktów.
Oleje tłoczone na zimno zawierają kwasy Omega-3 i Omega -6, które mają ogromne znaczenie dla zdrowia :
-stanowią budulec dla błon komórkowych,
-wzmacniają układ odpornościowy,
-wpływają na rozwój mózgu, na prawidłową budowę sieci neuronów w mózgu /ich prawidłowe działanie wpływa na pamięć, koncentrację i zachowanie-nadpobudliwość/
-wspomagają leczenie chorób alergicznych,
-mają działanie ochronne na cały przewód pokarmowy,
-obniżają ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Makarony pełne ziarno:
- pszenica zawiera błonnik,
-gryka to magnez ,wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
-żyto to mangan energia dla organizmu,
-orkisz źródło żelaza, konieczny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Płatki owsiane, żytnie, jaglane:
-zawierają witaminy, mikroelementy /wapń, magnez, krzem/
-są doskonałym budulcem kośćca, poprawiają trawienie,
-wzmacniają układ nerwowy.
Soczewica, pepitki warzywne /soczewica, marchewka, groch, cukinia, cieciorka, kukurydza:
-lekkostrawne i zdrowe, posiadają wiele witamin mikroelementów,
-zawierają kwas foliowy, dużą ilość białka, wzmacniają organizm.
Suszki
-pestki dyni, słonecznika, rodzynki,
Koktajle owocowe – kefir, jogurt naturalny:
-najlepsze probiotyki wzmacniające jelita .
Prosimy wspierajcie nas w propagowaniu zdrowych nawyków żywieniowych w myśl zasady „…szlachetne zdrowie ...” i lepiej zapobiegać niż leczyć.