Kontakt
Miejskie Przedszkole Nr 5 w Bochni

Jadłospis

 

Pamiętamy o prawidłowej diecie:
nasze Przedszkolaki jedzą zdrowo!

Poznaj nasze menu
na nadchodzące dni

19.04.2024 r. - 06.05.2024 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie znajduje się spis alergenów, a przy potrawach numer alergenów jaki zawiera.

LISTA ALERGENÓW:

Alergen nr 1: zboża zawierające gluten( pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz)
Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne
Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne
Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne
Alergen nr 5: orzeszki ziemne , orzechy arachidowe, i produkty pochodne+
Alergen nr 6: soja i produkty pochodne
Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne
Alergen nr 8: orzechy tj migdały,orzechy włoskie,laskowe,nerkowca,pistacjowe
Alergen nr 9: seler i produkty pochodne
Alergen nr 10: gorczyca i produkty pochodne
Alergen nr 11: nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen nr 12: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniu na So2
Alergen nr 13: łubin i produkty pochodne
Alergen nr 14: mięczaki i produkty pochodne

 

DOTYCZY PRODUKTÓW OZNACZONYCH W JADŁOSPISIE GWIAZDKĄ(*)

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony gwiazdką produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, gorczycy. 
W wędlinach śladowo mogą występować : soja, gluten, mleko, seler, gorczyca.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz cytrynowy, sól himalajska, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, oregano, bazylia, mięta, kolendra, gałka muszkatołowa, zioła dalmatyńskie, greckie,prowansalskie, cukier wanilinowy, proszek do piecz, soda, ocet jabłkowy, imbir, cytryny, miód pszczeli, papryka.

Oleje 10 stopniowe: wiesiołek, len, rzepak, słonecznikowy.