Kontakt
Miejskie Przedszkole Nr 5 w Bochni

Jadłospis

 

Pamiętamy o prawidłowej diecie:
nasze Przedszkolaki jedzą zdrowo!

Poznaj nasze menu
na nadchodzące dni

14.11.2024 r. - 27.11.2024 r.

   

DATA ŚNIADANIE OBIAD  PODWIECZOREK

14.11.2024

Czwartek

Kaszka kukur, mleko, chałka 
masło,twarożek waniliowy,
rzodkiewka,
szczypior,

marchewka

Zupa pomidorowa ,ryż jaśminowy zab.śmiet.pos.ziel.

Ziemniaki, nugetsy drob.sezam, mizeria, 
olej wiesiołek

Frużelinka malina burak z kawałkami mango.

15.11.2024

Piątek

Bułka z masłem, tuńczyk, ser, rukola, rzepka, pomidor, kawa z mlekiem,gruszka.

Barszcz czerwony  ziemniakami, zab.śmiet.pos.ziel.

Racuchy jaglane,
mus daktyl jabłko.

Surówka marchewka jabłko mandarynka, maca razowa.

18.11.2024

Poniedziałek

Chleb z masłem, pol. wieprz, 
pomidor, szczypior, mozarella,
kawa z mlekiem,

Zupa grysikowa z jarzynami pos.ziel.

Spaghetti z sosem warzywno pomidorowym,mozarella.

Ciasto jabłecznik.

19.11.2024

Wtorek

Płatki owsiane, chleb, masło, pasta słonecznikowa,serek papryka,ogórek, szczypior,

kaki

Zupa ogórkowa z tartym ciastem zab.śmiet.pos.ziel.

Kasza, schab duszony, kapusta pekińska, olej wiesiołek

Tiramisu dynia  banan jogurt, miód

20.11.2024

Środa

Chleb z masłem, ser, szczypior, polędwica wieprz.hummus, papryka, szczypior, kakao,

marchewka.

Zupa z czerwonej soczewicy z papryką, ziemniakami, pos.ziel.

Kluski parowe z sosem jogurt malina miód.

Galaretka morela cytryna z kawałkami moreli.

21.11.2024

Czwartek

Musli, mleko, chleb z masłem, pasta twaróg rzodkiewka,szczypior,ogórek.

Krupnik z jarzynami,kasza jaglana, pos.ziel.

Ziemniaki, pieczeń indyk, marchewka, olej ostropest.

Koktajl jagoda banan

22.11.2024

Piątek

Chleb,masło,pasta twarożek-dorsz pomidor,rzepa,roszponka
kakao,pasta słonecznikowa,

gruszka

Zupa brokuł szpinak z kus kus, pos.ziel.

Ziemniaki,dorsz piecz, marchewka, groszek,pos.ziel. 

Smoothie  migdały seler jabłko 

25.11.2024

Poniedziałek

Chleb z masłem,indyk got, ogórek kisz, kiełki, szczypior, kawa z mlekiem, daktyle.

Węgierska zupa z papryką, pomidorami prażonymi pestkami dyni pos.ziel.

Kluski leniwe z sosem daktyle jabłko.

Babka czekoladowa.

26.11.2024

Wtorek

Płatki kukur. mleko, bułka
z masłem, serek miód, papryka, rzepka,szczypior,

chrupsy

Zupa pieczarkowa z komosa ryżową zab.śmiet.pos.ziel.

Ziemniaki,polędwica wieprz. w sosie,buraczki z cebulką, olej wiesiołek.

Banan

27.11.2024

Środa

Chleb z masłem, szynka got, pomidor, szczypior, sałata mozarella, kakao.

Krem z dyni ,grzanki kukurydziane, pos.ziel.

Knedle twarogowe  ze śliwkami,sos daktylowy.

Winogrono,wafle kukurydziane z polewą malinową.

 

UWAGA! Alergeny wyróżniono wytłuszczonym pismem

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie znajduje się spis alergenów, a przy potrawach numer alergenów jaki zawiera.

LISTA ALERGENÓW:

Alergen nr 1: zboża zawierające gluten( pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz)
Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne
Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne
Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne
Alergen nr 5: orzeszki ziemne , orzechy arachidowe, i produkty pochodne+
Alergen nr 6: soja i produkty pochodne
Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne
Alergen nr 8: orzechy tj migdały,orzechy włoskie,laskowe,nerkowca,pistacjowe
Alergen nr 9: seler i produkty pochodne
Alergen nr 10: gorczyca i produkty pochodne
Alergen nr 11: nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen nr 12: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniu na So2
Alergen nr 13: łubin i produkty pochodne
Alergen nr 14: mięczaki i produkty pochodne

 

DOTYCZY PRODUKTÓW OZNACZONYCH W JADŁOSPISIE GWIAZDKĄ(*)

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony gwiazdką produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, gorczycy. 
W wędlinach śladowo mogą występować : soja, gluten, mleko, seler, gorczyca.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz cytrynowy, sól himalajska, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, oregano, bazylia, mięta, kolendra, gałka muszkatołowa, zioła dalmatyńskie, greckie,prowansalskie, cukier wanilinowy, proszek do piecz, soda, ocet jabłkowy, imbir, cytryny, miód pszczeli, papryka.

Oleje 10 stopniowe: wiesiołek, len, rzepak, słonecznikowy.