Kontakt
Miejskie Przedszkole Nr 5 w Bochni

Nasza kuchnia

„Każdy dzień jest ważny.

Każdy posiłek ma znaczenie.”

 

Trochę o naszej kuchni

Drodzy rodzice w trosce o zdrowie waszych pociech staramy się by posiłki produkowane w naszej kuchni były zdrowe smaczne, kolorowe i urozmaicone. Do ich produkcji staramy się wykorzystywać świeże produkty, które tak komponujemy, aby przynosiły jak najwięcej korzyści organizmom małych odkrywców.

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami unikamy produktów przetworzonych, spożywamy duże ilości wszelkich kasz, makaronów razowych, owoców i warzyw. Pijemy wodę i soki owocowe tłoczone. Sami produkujemy koktajle na bazie naturalnego jogurtu, kefiru, owoców /maliny, jagody ,banany, jeżyny, wiśnie, morele, porzeczki/ i miodu. Ograniczamy spożycie cukru i soli, pieczemy ciasta domowe. Jadamy nasiona dyni, słonecznika i suszone owoce. Zamiast płatków słodkich jadamy płatki owsiane, jęczmienne i żytnie.

Nasze surówki i twarogi są doprawiane olejami tłoczonymi na zimno tj. lnianym, wiesiołkowym, z ostropestu, rzepakowym oraz oliwą. Twaróg i masło, miód naturalnie pozyskujemy najlepszej jakości od naszych lokalnych producentów. Staramy się jadać różne rodzaje ryb morskich: halibut, miruna, dorsz, tuńczyk.

Oto niektóre korzyści wynikające ze spożywania wcześniej omówionych półproduktów.

Oleje tłoczone na zimno zawierają kwasy Omega-3 i Omega -6, które mają ogromne znaczenie dla zdrowia :

-stanowią budulec dla błon komórkowych,

-wzmacniają układ odpornościowy,

-wpływają na rozwój mózgu, na prawidłową budowę sieci neuronów w mózgu /ich prawidłowe działanie wpływa na pamięć, koncentrację i zachowanie-nadpobudliwość/

-wspomagają leczenie chorób alergicznych,

-mają działanie ochronne na cały przewód pokarmowy,

-obniżają ryzyko chorób serca i układu krążenia.

 

Makarony pełne ziarno:

- pszenica zawiera błonnik,

-gryka to magnez ,wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,

-żyto to mangan energia dla organizmu,

-orkisz źródło żelaza, konieczny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

 

Płatki owsiane, żytnie, jaglane:

-zawierają witaminy, mikroelementy /wapń, magnez, krzem/

-są doskonałym budulcem kośćca, poprawiają trawienie,

-wzmacniają układ nerwowy.

 

Soczewica, pepitki warzywne /soczewica, marchewka, groch, cukinia, cieciorka, kukurydza:

-lekkostrawne i zdrowe, posiadają wiele witamin mikroelementów,

-zawierają kwas foliowy, dużą ilość białka, wzmacniają organizm.

Suszki

-pestki dyni, słonecznika, rodzynki, suszone plasterki jabłek.

 

Koktajle owocowe – kefir, jogurt naturalny:

-najlepsze probiotyki wzmacniające jelita .

Prosimy wspierajcie nas w propagowaniu zdrowych nawyków żywieniowych w myśl zasady „…szlachetne zdrowie ...” i lepiej zapobiegać niż leczyć.