Kontakt
Miejskie Przedszkole Nr 5 w Bochni

Jadłospis

 

Pamiętamy o prawidłowej diecie:
nasze Przedszkolaki jedzą zdrowo!

Poznaj nasze menu
na nadchodzące dni

2.12.2024 r. - 11.12.2024 r.

   

DATA ŚNIADANIE OBIAD  PODWIECZOREK

2.12.2024

Poniedziałek

Chleb z masłem, filet piecz, cebulkaziel, papryka,rzepka,
kawa z mlekiem, 
chrupsy

Zupa koperkowa z kasza jaglana, zab.śmiet.pos.,ziel.

Makaron z serem ,musem jabłkowym.

Ciasto drożdżowe
z owocami.

3.12.2024

Wtorek

 

Polenta kukur.otręby, mleko 2%,bułka z masłem,
pasta słonecznikowa,
puszysty pomidor,
              szczypior, 
owoce.                                                                                                                                                                                                               

Rosół drob,makaron z jajek przep, pos.ziel.

Ziemniaki,kulki drob,surówka z selera.

Banan

4.12.2024

Środa

Żurek z jajkiem, kiełbasa drob, zab.śmiet.pos.ziel.

chleb, ser, papryka, szczypior.

Krupnik z kaszą jęczmienną,pos.ziel.

Kluski śląskie  w sosie pieczarkowym, pos.ziel.

Pianka mascarpone
z truskawkami

5.12.2024

Czwartek

Musli owocowe, otręby  mleko,
rzepka,mozarelka, rukola,chrupsy.

Zupa pomidorowa z lanym ciastem,zab.śmiet.pos.ziel.

Ziemniaki, pulpety wieprz
w sosie, ogórek kisz.

Budyń czekoladowy z wiśniami.

6.12.2024

Piątek

Chleb z masłem, jajka przep ogórek, cebulka ziel, papryka,
awokado, szczypior, kakao, mleko, żelki owocowe.

Krem z groszku omielanego z tartym ciastem pos.ziel.

Ryż z sosem jogurt jagoda miód.

Piernik z gruszką.

 

Poniedziałek

9.12.2024

Chleb z masłem, hummus, filet indyk got.papryka,kiełki szczypior, kakao, mleko,

Zupa marchewka batat
z komosą kiełowaną, pos.ziel.

Pierogi z malinami,sos jogurt miód.

Mus jabłko seler naciowy marchew

10.12.2024

Wtorek

Płatki kukur, chleb
z masłem, twarożek z rzodkiewką, 
sałata szczypior,marchewka.

Zupa ogórkowa z kus kus,zab.śmiet. pos.ziel.

Ziemniaki, strogonow drob,cielęcy, kapusta czerwona  surówka,olej ostropest

Deser jaglany
z chia jogurtem
i kaki.

11.12.2024

Środa

Chleb z masłem, schab wp, ogórek kisz, hummus, pomidor, kawa z mlekiem, jabłko.

Barszcz czerwony
z ziemniakami, zab.śmiet.
pos.ziel.

Naleśniki z serem, mus jabłkowy.

Surówka jabłko, mandarynka, marchewka, wafle kukurydziane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UWAGA! Alergeny wyróżniono wytłuszczonym pismem

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie znajduje się spis alergenów, a przy potrawach numer alergenów jaki zawiera.

LISTA ALERGENÓW:

Alergen nr 1: zboża zawierające gluten( pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz)
Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne
Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne
Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne
Alergen nr 5: orzeszki ziemne , orzechy arachidowe, i produkty pochodne+
Alergen nr 6: soja i produkty pochodne
Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne
Alergen nr 8: orzechy tj migdały,orzechy włoskie,laskowe,nerkowca,pistacjowe
Alergen nr 9: seler i produkty pochodne
Alergen nr 10: gorczyca i produkty pochodne
Alergen nr 11: nasiona sezamu i produkty pochodne
Alergen nr 12: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniu na So2
Alergen nr 13: łubin i produkty pochodne
Alergen nr 14: mięczaki i produkty pochodne

 

DOTYCZY PRODUKTÓW OZNACZONYCH W JADŁOSPISIE GWIAZDKĄ(*)

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony gwiazdką produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, gorczycy. 
W wędlinach śladowo mogą występować : soja, gluten, mleko, seler, gorczyca.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz cytrynowy, sól himalajska, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, oregano, bazylia, mięta, kolendra, gałka muszkatołowa, zioła dalmatyńskie, greckie,prowansalskie, cukier wanilinowy, proszek do piecz, soda, ocet jabłkowy, imbir, cytryny, miód pszczeli, papryka.

Oleje 10 stopniowe: wiesiołek, len, rzepak, słonecznikowy.